Som tillbehör till osten, räkröran eller dippen. Goda även som de är med olika kryddor.
Ca 10 portioner
Ingredienser
- 250 g surdegsgrund
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- Ev. chiafrön o havssalt att toppa med.
GÖR SÅ HÄR:
Mata upp din surdeg så att du har 250g surdegsgrund till kexen.
Efter ca 8 timmar är surdegsgrunden klar, frisk och bubblig. Sätt ugnen på 160 grader.
Rör ner olivolja och salt i surdegsgrunden.
Bred ut smeten i ett tunnt lager på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med chiafrön och havssalt.
Grädda 10 min, därefter tar du ut plåten, skär degen i lagom stora bitar och gräddar ytterligare 20-30 min, tills de är lätta att bryta. Låt svalna i den avstängda ugnen med luckan lite på glänt, för att ångan ska kunna ta sig ut, så att de torka ordentligt.
Servera till ost, röror, dipp eller som chips.
På bilden: grön ärtkräm med citron och dill och morotskräm med ingefära.
Låt fantasin flöda och smaksätt kexen med det du gillar. Ex. på smaksättning: örter, grillkrydda, sesamfrön, vitlök mm.
Näring per 100g:
186 kcal
2,5 g protein
10,4 g fett
18,1 g kolhydrater
5,7 g fibrer
Näring per portion:
53 kcal
0,7 g protein
2,9 g fett
5,1 g kolhydrater
1,6 g fibrer
///Sanna