Söt, krämig och näringsrik på samma gång. Glutenfri, laktosfri och sockerfri. Ljuvlig!
8 portioner
Ingredienser
- 500 g sötpotatis (ca 2st)
- 3 ägg
- 2 msk starkt kaffe
- 4 msk havremjöl (glutenfritt om du är allergisk)
- 4-5 msk kakao
- 6 st färska dadlar
- 0,5 tsk salt
GÖR SÅ HÄR:
Ugnstemp. 175 grader (över/undervärme).
Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka lätt i en kastrull med vatten på spisen till de är mjuka. Häll av vattnet och låt svalna.
Mixa samtliga ingredienser till en slät smet. Häll i en rund silikonform, ca 20cm, eller smöra och bröa en springform med bakplåtspapper i botten.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min, lite beroende på ugn och hur kladdig du vill ha den. Håll koll på den så att den fortfarande är kladdig i mitten, den stannar lite till efter att du har tagit ut den från ugnen.
Låt svalna innan du tar ur den från formen.
Servera med vispad grädde, kokosgrädde, vaniljkvarg och/eller bär.
På bilden är den dekorerad med popcorn och salt kolasås som fick bli en födelsedagstårta.
Näringsberäkningen är endast för chokladkakan utan topping.
Näring per 100g:
132 kcal
4,5 protein
2,8 g fett
21,3 g kolhydrater
4 g fibrer
Näring per portion:
144 kcal
4,9 g protein
3 g fett
23,2 g kolhydrater
4,3 g fibrer
///Sanna