Likt pepparkaksdeg med bitar av mandel. Utan mjöl och vitt socker.
Bollarna här på bilden är något mindre och det blir ca 25 st i den här storleken.
ca 16 bollar
Ingredienser
- 1 frp kikärtor (varav kikärtor 230g)
- 8 st torkade dadlar
- 0,5 dl vatten
- 2 dl havregryn
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 krm salt
- 10 st sötmandlar
GÖR SÅ HÄR:
Skölj kikärtorna och ta ut ev kärnorna från dadlarna. Mixa kikärtor, dadlar och vatten till en slät smet.
Lägg i pepparkakskrydda, salt och havregryn och mixa. Smeten ska vara kladdig. Hacka mandlarna och rör ner de i smeten.
Rulla bollar av smeten och förvara i kylen eller frysen.
Om du vill kan du rulla bollarna i kokos som Cornelia ville göra, eller finhackad sötmandel är också trevligt. Tips är att rulla direkt medan smeten är kladdig. Annars kan du blöta ytan lite och sedan rulla dem i ditt val av ”strössel”.
Näring per 100g:
194 kcal
6,5 protein
3,9 g fett
29,4 g kolhydrater
7,2 g fibrer
Näring per boll:
52 kcal
1,8 g protein
1,1 g fett
7,9 g kolhydrater
1,9 g fibrer
//Sanna