Chips du enkelt gör hemma i ugnen, utan fritös och utan olja. Ät med gott samvete med vetskapen att du får i dig bra med näring.
4 portioner
150g sötpotatis
Salt
Variera med kryddor som ex. salt/peppar, salt/chili, salt/curry
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
Skär sötpotatisen i mm tunna skivor, gärna med mandolin.
Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper utan att de ligger på varandra. Salta.
Rosta i ugnen ca 1 timme och öppna ugnsluckan med jämna mellanrum för att ånga ur. Sänk därefter temperaturen till 100 grader och rosta ytterligare 30 min. Stäng av ugnen, öppna ugnsluckan ett par cm (enklast att sätta en grytlapp emellan) och låt chipsen stå kvar i ugnen till de är helt torra.
Som ni ser så krymper de ganska mycket.
Servera som snacks till fördrinken eller fredagsmyset. Eller som ett krispigt tillbehör till en sallad eller soppa. Variera med kryddor som du gillar. Hittar du en favoritkrydda får du gärna berätta för mig 😃.
Näring per 100 g:
81 kcal
1,3 g protein
0,3 g fett
16,9 g kolhydrater
2,7 g fibrer
Näring per portion
31 kcal
0,5 g protein
0,1 g fett
6,4 g kolhydrater
1 g fibrer
/// Sanna